Direct naar de inhoud.

Renovatie voormalig kruidenierswinkel

Renovatie voormalig kruidenierswinkel

In 2017 is het pand naast het oude Postkantoor toegevoegd aan de vastgoedportefeuille van VMV Beheer. Het betreft het voormalig kruidenierswinkeltje. Het pand is er niet zo maar één, er zit namelijk een tragische geschiedenis achter verscholen. Een bizar verhaal. Uit dit pand werden in de oorlog de Joodse slager Philippus Bendik en zijn vrouw Meereltje Bendik-Levie gehaald en op 10 februari 1943 in Auschwitch vermoord. Daarna werden huis en winkel leeggeroofd en woonde er nota bene enige tijd een NSB-familie in.

De laatste bewoners van het pand zijn de nu 79-jarige oud-kruidenier Marten Mooibroek en zijn vrouw. Marten zijn vader nam in 1938 een kruidenierszaak over in de Sarastraat (foto 1). Op een kar fietste hij naar Groningen om er inkopen te doen. Zijn vader was aanvankelijk geen kruidenier, maar omdat hij kromme vingers kreeg, adviseerde huisarts Piers hem een kruidenierszaakje te beginnen. ”Dan word ik je eerste klant”, zei Piers. Hij hield woord en bleef klant bij Mooibroek. Ook toen ze in 1947 naast het postkantoor het pand van de vermoorde slager Bendik betrokken (foto 2). De dochter van Mooibroek durfde nooit alleen thuis te slapen. ”In dit huis is iets verschrikkelijks gebeurd”, zei ze tegen haar ouders. ”Toen wij een keer van een visite in Meeden thuiskwamen, was ze er niet. Lag ze te slapen in de auto. Ze heeft altijd gezegd dat er in dit huis iets heel ergs moet zijn gebeurd. Dat voelde ze gewoon. En zij niet alleen.”

Tegenwoordig wordt het pand in gebruik genomen door SK-juristen. Een rechtswinkel met gratis juridisch advies. De rechtswinkel wordt bediend door gedreven juristen die kwalitatief hoogwaardige dienstverlening bieden tegen acceptabele prijzen. Ze staan bij met raad en daad, adviseren over rechtsposities, schikken als het kan en procederen als het moet.

Terug naar nieuws